Calculatiemodel CO2 vastlegging door bomen

Om meer inzicht te krijgen in het effect van bomen op de leefomgeving heeft Van den Berk Boomkwekerijen nauw samengewerkt met het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving. PPO, onderdeel van Wageningen University and Research, heeft op verzoek van het bedrijf onderzoek gedaan naar de milieuwaarden van verschillende maten bomen. In 2011 is de CO2 vastlegging voor bomen met een stamomtrek van 14-16 cm tot en met 90-100 cm onderzocht en vastgelegd. Ook is de CO2 uitstoot van ons bedrijf onderzocht. Zoals verwacht heeft Van den Berk een negatieve CO2 uitstoot. Op de totale kwekerij wordt per jaar 1500 ton CO2 uitgestoten - inclusief het transport van de bomen naar de afnemers - terwijl de bomen zelf 2000 ton CO2 vastleggen.  In 2012 zijn deze resultaten gekoppeld aan het emissieonderzoek van de EVO, de vereniging van bedrijven met eigen transport. 

De combinatie van beide onderzoeken heeft geleid tot een rekenmodel. Met dit model kunnen we berekenen wat bepaalde maten bomen, na aftrek van de CO2 uitstoot tijdens de productie en tijdens het vervoer naar de afnemer, aan milieuwaarden opleveren. Het model is getoetst door PPO.

We kunnen dit model voor afnemers inzetten als hulpmiddel  bij het realiseren van doelstellingen. Na overleg kunnen we berekenen hoeveel bomen in welke maten moeten worden aangeplant ter compensatie van een bepaalde hoeveelheid CO2 uitstoot. 

In geval de plannen al zijn uitgewerkt en de plantlijst bekend is, kan omgekeerd ook worden berekend wat de milieuopbrengst is van de in het project opgenomen bomen. Dit kan worden gebruikt voor interne en externe communicatie of als onderbouwing van keuzes.

Brenda Swinkels

Hoofd verkoop

brenda@vdberk.nl
+31 (0413) 480 487
+31 (0)6 5115 6108
LinkedIn

Neem contact op

Wilt u weten hoeveel CO2  de bomen in uw project kunnen vastleggen?

Vraag uw contactpersoon om een berekening bij uw offerte.

Bekijk hier twee voorbeelden van 100 bomen vervoerd over 300 km, maat 16-18 en maat 40-45

Contact