Bomen in bakken: voor (tijdelijk) groen in de stad

Bomen in bakken zijn een ontwikkeling van de laatste jaren. Het zijn krachtige, vormgevende elementen en ze kunnen als een soort ‘meubelstukken’ in de buitenruimte worden geplaatst. Ze zijn ook verplaatsbaar te maken, wat in sommige gevallen heel praktisch kan zijn. Bomen in bakken zijn verder ideaal voor plaatsen waar vanwege de ondergrondse infrastructuur geen ruimte is voor bomen. Ook in zwaar stedelijk gebied kunnen op deze manier toch groene elementen aan de buitenruimte worden toegevoegd. Er zijn vele mogelijkheden ten aanzien van bomen voor bakken. Hieronder doen we een aantal suggesties maar er zijn er veel meer. Ga naar de Bomenfilter om alle bomen voor bakken te bekijken.

Geschikte bakken voor bomen

Ook voor de bakken zijn er vele mogelijkheden en deze kunnen een ruimte een heel eigen identiteit geven. In combinatie met de gekozen bomen of struiken kan er harmonie of juist een boeiend contrast ontstaan. Van den Berk heeft in samenwerking met gerenommeerde producenten een collectie samengesteld waarin voor iedere toepassing een geschikte bak is te vinden. Zo zijn er luxe potten voor privétuinen maar ook volledig technisch uitgewerkte bakken voor de openbare ruimte. Deze bakken hebben voorzieningen waarmee de meest optimale condities voor de boom kunnen worden gecreëerd. Door het waterreservoir, de overstort en peil- en vulpijp zijn de bomen in deze bakken makkelijk te beheren en door de gleuven aan de onderzijde zijn de bakken ook relatief eenvoudig te verplaatsen.

Exclusieve collectie: de Limited Edition

Limited Edition is een collectie bomen in bakken waarvan we, zoals de naam al zegt, een gelimiteerde hoeveelheid beschikbaar hebben. Soms is het maar één exemplaar, soms een paar stuks, maar het zijn altijd bijzondere, unieke exemplaren. Veelal solitaire bomen of heesters in grotere maten. Het gaat hier om echte blikvangers.
De Limited Edition bomen staan bij elkaar op een speciaal ingericht veld. Hier zijn maat en vorm goed te bekijken om een juiste keuze te kunnen maken. Het gaat tenslotte vaak om die ene bijzondere boom die een hoofdrol gaat spelen in een tuin of op een plein.

Jan van Kempen

Verkoop & Advies Nederland

vankempen@vdberk.nl
+31 (0)413 480 486
+31 (0)6 2024 7390
LinkedIn

Neem contact op
Boombak op terras
Rij boombakken als afscheiding
Boombakken langs fietspad
Boombakken op plein
Ronde boombakken op plein
Zwarte boombakken langs de straat
Grijze boombakken wilhaminaplein
Boomrhododendron in boombak
Bonsai in boombak limited edition
Plein met boombakken
Prunus in boombak
Bomen In Bakken Vdberk 30
Prunus in grote boombak
Gele boom in zwarte boombak
Winterbeeld boom in boombak

Aandachtspunten bij het planten van bomen in bakken

Met of zonder waterreservoir: bomen in bakken moeten, zeker in droge periode, goed worden gemonitord en tijdig van de juiste hoeveelheid water worden voorzien. Watergiften moeten zijn afgestemd op de behoefte van de boom op dat moment, pas dus op met standaardgiften en vaste schema’s. Door de beperkte doorwortelbare ruimte heeft de boom ook meer moeite om aan voldoende voeding te komen. Het is daarom aan te bevelen om regelmatig, maar wel met mate, bij te mesten.
Ondanks alle goede zorgen zal een boom of struik in een bak altijd kleiner blijven en is de levensduur korter, dan wanneer deze in de volle grond zou staan. Hou daar rekening mee bij het maken van plannen. Tenslotte: voor een visueel aantrekkelijk resultaat moet er een goede balans zijn tussen de grootte van de bak en de boom of struik. Kies mooie, goed vertakte planten. Meerstammige bomen of macrobonsai’s zijn ook goed toe te passen in bakken. Hoogstambomen zijn minder geschikt.

Een voorbeeld: de Kop van Zuid, Rotterdam

In Rotterdam heeft de gemeente inmiddels de nodige ervaring met bomen in bakken. Zo zijn er tientallen bakken met Prunus cerasifera ‘Nigra’ en Cornus mas op de Kop van Zuid geplaatst. De ervaringen met de bakken tot nu toe zijn goed. Van vernieling door vandalisme is nauwelijks sprake en de bakken zijn met een heftruck eenvoudig te verplaatsen. Het is een goed alternatief voor plaatsen waar anders geen bomen kunnen groeien; ze zorgen voor een groene aankleding en verhogen de kwaliteit van de buitenruimte.

Het monitoren van de waterhuishouding en voedingssituatie is daarbij volgens Van Leeuwen van essentieel belang. In Rotterdam ligt de frequentie van monitoren ongeveer 3 tot 4 maal hoger dan gebruikelijk zodat de watergiften tijdig kunnen worden aangepast. Volgens de heer Aad van Leeuwen, groenbeheerder van de gemeente Rotterdam, blijft de ‘Kop van Zuid’ ook de komende jaren nog een ontwikkelgebied. Een bijzondere plek met een mooie nautische historie waar de gemeente al veel in investeerde en waar het ambitieniveau hoog is. Dat verklaart voor een gedeelte de keuze voor bomen in bakken op deze plek.