Bomen planten in de zomer

Een projectplanning kan nog zo goed zijn maar als het weer tegen zit, of andere onvoorziene omstandigheden vertragend werken, kunnen de bomen soms niet voor het uitlopen van het blad worden geplant. Door gebruik te maken van kokoskluiten, het airpotsysteem of containerplanten kan het plantseizoen worden verlengd en kan er ook in de zomer worden geplant.

Kokoskluiten of airpotsysteem

Deze twee methodes zijn geschikt als voor eind april bekend is om welke soorten en aantallen het gaat. Deze bomen kunnen we op verzoek vóór het einde van het plantseizoen alvast rooien. Afhankelijk van het gekozen systeem en het te verwachten plantmoment, worden de kluiten omwikkeld met een mat van kokosvezel of voorzien van een airpot. De bomen worden daarna tijdelijk op een speciaal ingericht veld weggezet, waar ze middels een druppelsysteem worden voorzien van water. Door gebruik te maken van kokoskluiten of het airpotsysteem kunnen bomen zelfs in de zomer worden geplant. Zo kan de vertraging en de bijbehorende financiële schade beperkt worden gehouden.

Nieuw containerveld

Midden in de zomer onverwacht toch nog een paar mooie solitaire bomen of struiken nodig? Sinds kort hebben we een containerveld met bomen en struiken in de wat groter maten die het hele jaar leverbaar zijn. Het gaat hier om de meer bijzondere soorten en vormen. Goede blikvangers voor de tuin.

Ferdinand Timmerman

Verkoop & advies (Verenigd Koninkrijk & Ierland)

ferdinand@vdberk.nl
+31 (0)413 480 492
+31 (0)6 2305 0767
LinkedIn

Neem contact op
Bomen In Airpot-springring 6-1
Dsc 0837-1
Bomen Met Kokoskluit 6-1
Bomen In Airpot-springring 1-1
Bomen In Airpot-springring 2

Verleng het plantseizoen met kokoskluiten

De ´kokoskluit´ is een goede oplossing wanneer een project uitloopt en het niet mogelijk blijkt om de bomen voordat ze in blad komen, te planten. De kluiten worden na het rooien voorzien van de gangbare draadkluit van jute en daarna omwikkeld met een mat die bestaat uit twee lagen kokosvezels met daartussen biologisch afbreekbaar plastic. Hieromheen komt nogmaals de bekende draadkorf. De ‘kokoskluiten’ verschillen qua uiterlijk niet veel van de normale draadkluiten maar de kokosmatten hebben een goed isolerend vermogen en voorkomen uitdroging van de wortels. Na het inpakken van de kluiten worden de bomen tijdelijk op een speciaal ingericht veld boven de grond gezet en met behulp van een druppelleiding voorzien van water. Bomen met kokoskluit kunnen ieder moment van het jaar geleverd worden en daarmee is het ook mogelijk om midden in de zomer grote maten bomen te planten. Tijdens het planten moeten de kokosmatten worden verwijderen. De draadkorf en het jute daaronder laat men het beste intact.

Let op: bomen kunnen zich goed een aantal maanden in een kokoskluit handhaven, maar kunnen zich niet verder ontwikkelen. We adviseren daarom bomen met kokoskluit niet langer dan één groeiseizoen bovengronds te laten staan.

Voorbeeld cocoskluit
Bomen airpot

Topkwaliteit kluiten met airpot

Ook met een ´air-pot´ is het mogelijk buiten het gangbare plantseizoen (grote) bomen te planten. In tegenstelling tot de kokoskluit groeit een boom met dit systeem wel door. De harde kunststof rand, waarmee de kluit boven de grond wordt omringd, is bekend onder de naam airpot omdat deze rand allemaal kleine gaatjes aan de zijkant heeft. Hierdoor kan er veel lucht in de ‘pot’ komen. Het woord pot is echter een beetje misleidend want het systeem heeft geen bodem. Het is een rand, geplaatst op een ondergrond van worteldoek, die wordt afgevuld met potgrond. De luchtgaatjes en de goede grond rondom de kluit stimuleren de aanmaak van haarwortels. In twee tot drie maanden ontstaat er in de airpot een kluit van de allerhoogste kwaliteit. Op het moment van levering worden de ringen verwijderd en de bomen voorzien van een nieuwe draadkluit. Het grote voordeel van deze methode is dat de bomen hun verplantingsstress al op de kwekerij zijn kwijtgeraakt en op de nieuwe locatie direct zullen doorgroeien. In 2009 -2011 prepareerden wij 2400 bomen met het air-potsysteem voor aanplant in het Olympisch Dorp van 2012 in Londen. Deze bomen hadden gemiddeld één jaar bij ons op de kwekerij in air-pot gestaan. Het resultaat was nul procent uitval en een prachtig park tijdens de spelen.

Bomen en struiken in container

Containerplanten staan in een grote kunststof potten en kunnen, nadat ze goed zijn doorworteld in de pot, het hele jaar worden geplant. Dit in tegenstelling tot bomen uit de volle grond, die altijd een deel van hun wortels kwijt raken tijdens het rooien, en daardoor niet kunnen worden verplant als ze in blad staan. Bomen en struiken in container zijn heel geschikt om te gebruiken als buiten het rooiseizoen de wens ontstaat een paar mooie solitaire bomen of struiken te planten. Van den Berk Boomkwekerijen heeft een containerveld met bomen en sierheesters in maten die wat groter zijn dan gebruikelijk. Het assortiment bestaat uit soorten en vormen met een bijzondere sierwaarde. Mooie blikvangers voor tuin of park.

Overzicht containerveld bomen