Lossen van grote bomen

Het lossen van grotere bomen is een zorgvuldige klus. Een boom is een kwetsbaar product en beschadigingen zijn snel veroorzaakt. Neem daarom de tijd. Beoordeel de situatie, bescherm de stam en zorg voor de juiste hijsmaterialen.

Goed kijken

Een boom met kluit werkt als een hefboom en je moet wel weten wat deze gaat doen wanneer je de boom ophijst. De positie van de strop of holster en de lengte van de kettingen bepalen hoe de boom in de kraan zal hangen. Wanneer de boom direct in het plantgat gelost wordt zal het de voorkeur hebben de boom in een meer verticale stand van de trailer te tillen maar daarmee ontstaat ook meer druk op de stam. Voor zware kluiten om dezelfde reden ook altijd een hijsband gebruiken.

Tijdig planten

Stel het planten (en dus ook lossen) van bomen niet te lang uit. Hoe verder in het seizoen hoe groter het gevaar voor beschadigde basten want op het moment dat de sapstromen weer langzaam op gang komen wordt de laag onder de bast (het cambium) zachter en laat de bast sneller los. Niet iedere soort is hier even gevoelig voor en kent dezelfde 'timetabel'. Dat maakt het lossen van bomen ook tot maatwerk.

Losinstructies

Om u toch op weg te helpen heeft Van den Berk Boomkwekerijen losinstructies voor verschillende maten bomen ontwikkeld. In beeld en woord wordt uitgelegd hoe grote bomen in de meest voorkomende situaties het beste gelost kunnen worden. Deze instructies zijn voor onze relaties als Pdf beschikbaar. Vraag ernaar bij ons verkoopteam. Zij kunnen u ook helpen met al uw vragen over bomen lossen en de benodigde materialen.

Thieu Pije

Verkoop & advies Nederland

Thieu@vdberk.nl
+31 (0)413 480 485
+31 (0)6 5317 8265
LinkedIn

Neem contact op