Bomenboek

Van den Berk over Bomen, het naslag werk voor de groenprofessional

Begin 2015 is de tweede editie van het boek 'Van den Berk over Bomen' verschenen. Nu al vele jaren één van de populairste naslagwerken in de groenbranche. Deze tweede editie bevat meer dan 1100 soorten en culitvars, 1700 foto's en meer dan 1000 pagina's met bomeninformatie. Ten opzichte van de eerste editie is dit boek uitgebreid met 383 nieuwe soorten en cultivars en iedere beschrijving is voorzien van bijbehorend beeld. Het boek is verkrijgbaar in 4 talen, waaronder Engels, Duits en Frans

Bestellen via Amazon Bestellen via Bol.com

Preview van het bomenboek

Een gedeelte van het bomenboek hebben wij als inkijkexemplaar beschikbaar gemaakt. Zo kunt u op uw gemak door het boek bladeren voordat u deze aanschaft. Groenredacteur Paul Geerts geeft in het radioprogramma ' Limburgs Land' uitleg over het bomenboek. Beluister hier het radiofragment.

 

Biodiversiteit

Nieuwe cultivars die zich inmiddels hebben bewezen zijn toegevoegd, evenals vele andere, nog weinig bekende en gebruikte cultivars. Deze cultivars verdienen gezien hun eigenschappen ook een plaats. Ze zijn tevens een kracht van het boek, omdat kennis over onbekende soorten en cultivars kan bijdragen aan originele beplantingsplannen en meer biodiversiteit. Dat laatste is een speerpunt binnen het bedrijf. "Biodiversiteit is een must" volgens algemeen directeur Pieter van den Berk. "Het maakt ons minder kwetsbaar voor ziekten en plagen en is een verrijking voor vogels en het insectenleven". Het is een van de redenen voor het uitgeven van dit boek waaruit overigens ook enkele tientallen cultivars zijn verdwenen, omdat ze nauwelijks meer worden geplant en er inmiddels betere cultivars van in omloop zijn.

Praktische informatie
Behalve dat het beschreven sortiment is aangepast en uitgebreid, heeft de tweede editie ook een aantal nieuwe hoofdstukken met praktische informatie. Er worden handvatten en richtlijnen gegeven voor de soortkeuze, het inrichten van goede groeiplaatsen en het lossen en aanplanten van grote bomen. Ook toekomst- en drachtbomen krijgen ruim aandacht.

Gebruikersgroepen
De 1032 pagina’s beslaande uitgave bevat meer dan 1700 foto’s van tientallen fotografen uit verschillende landen. De vernieuwde symbolen en het uitgebreide zoeksysteem geven de gebruiker de mogelijkheid om eenvoudig de juiste bomen voor hun plannen te selecteren. Het is bedoeld voor landschapsarchitecten, hoveniers, gemeentelijke inrichters van de buitenruimte, tuinontwerpers en bomenliefhebbers in heel Europa en is wederom verkrijgbaar in de talen Nederlands, Engels, Duits en Frans.

Referenties
Tony Kirkham, hoofd van het wereldberoemde Kew Royal Botanic Gardens, schreef een introductie voor het boek wat, zoals hij zegt, in zijn boekenkast een vaste plaatst zal krijgen naast de eerste editie. Ook Harry van Trier, een bekende Vlaamse groenauteur en docent kreeg een voorproef te zien en is zeer verheugd over deze nieuwe uitgave. Hij heeft ook al een plek in zijn boekenkast ingeruimd en schreef o.a. het volgende: "Deze tweede editie van 'Van den Berk over Bomen' is meer dan een aanvulling op de eerste uitgave. Het is een nieuw boek, dat ongetwijfeld snel uit zal groeien tot een geliefd naslagwerk bij elke liefhebber van bomen. De informatie in woorden, iconen en beelden is uitgebreid en correct toegespitst op ons klimaat. Nieuw zijn enkele inleidende artikelen, die ik met veel plezier heb gelezen, en die een grote hulp zullen zijn bij het opmaken van beplantingsdossiers. Zo is er een uitgebreide tekst over het hoe en waarom van soortkeuze. Het belang van een goede grondvoorbereiding komt eveneens aan bod. En hoe los je zulke grote bomen als je ze ontvangt? Hoe plant en verzorg je ze? Vragen die bij heel wat groengebruikers leven en waarop zelden een goed antwoord wordt aangeboden in de bestaande literatuur. Deze toevoegingen maken deze nieuwe editie nog waardevoller dan de vorige".

Feiten over het boek:
• 1032 pagina’s
• 1101 soorten en cultivars met beschrijving en foto
• 383 nieuwe soorten en cultivars t.o.v eerste editie
• 1700 foto’s van tientallen fotografen
• 5 nieuwe symbolen; vruchtloze cultivar, eetbare vruchten, geveerd blad, wintergroen, drachtboom
• Nieuwe hoofdstukken over soortkeuze, groeiplaatsinrichting, grote bomen lossen, planten en nazorg, drachtbomen, toekomstbomen
• Inclusief winterhardheidzone per boom en winterhardheidskaarten van Europa en Noord Amerika
• Sortimentsverantwoordelijke: Cees van Casteren
• Dendrologische redactie: Ronald Houtman
• Eindredactie: Johan van den Berk en Anneke de Jong
• Opvallende vormgeving, lijkend op een stoeptegel Maat 22 x 22 cm, 7,3 cm dik, 3,1 kg zwaar.
• Prijs € 75.00 excl. verzendkosten. (Gratis verzending binnen Nederland)