In de herfst tonen veel bomen hun ware pracht. Er ontvouwt zich dan een waar kleurentheater; waar de ene boom zich hult in een goudgele bladertooi, verrast een andere soort door allerlei dieppaarse tot feloranje tonen. Als de bladeren dan ook nog lang aan de takken blijven hangen, zorgt dat voor een ware Indian Summer. Vooral de warme, intens rode kleuren spreken dan aardig tot de verbeelding.
Hoe ontstaat de rode herfstkleur?
De bladverkleuring heeft allemaal te maken met de teruglopende aanmaak van bladgroen in het boomblad. Dat ontstaat door de afname van het stofje chlorofyl, dat normaliter in het blad alle kleuren van het licht absorbeert, maar het groen weerkaatst (wat wij zien). Door kou en dalende temperaturen stagneert de hoeveelheid chlorofyl en worden de kleuren van de resterende stoffen in het blad goed zichtbaar, zoals de kenmerkende gele en oranje tinten. Bij roodkleurende bomen gebeurt er nog wat anders; die verkleuring is namelijk het resultaat van de omzetting van aanwezige bladsuikers naar het roodkleurige stofje anthocyaan. Afhankelijk van het gehalte van de stoffen in het blad, de temperatuur en intensiteit van het licht verschilt de verkleuring van boomsoort tot boomsoort en varieert ook binnen de soort.