Meer groene structuur, door groenblijvende bomen en struiken

Sommige locaties vragen ook in de winter om een groen element. Traditioneel komt men dan al snel uit bij coniferen, maar er zijn meer mogelijkheden. Zo kunt u denken aan hulst, steeneik, Portugese laurier of verschillende rhododendrons. Groenblijvende soorten kunnen het hele jaar door structuur aanbrengen in zowel een privétuin als de openbare ruimte. Ze zijn ook geschikt voor het camoufleren van een ongewenst element, of het creëren van privacy. Sommige groenblijvers worden als boom én als struik gekweekt. Afhankelijk van de standplaats en het effect dat men wil bereiken, kan er uit diverse mogelijkheden worden gekozen.

Een kleine kanttekening is hier wel bij te maken: een aantal populaire groenblijvers, zoals Quercus ilex en Quercus suber, komen oorspronkelijk uit warme, mediterrane klimaatzones. Dat kan gevolgen hebben voor de winterhardheid in andere delen van Europa. Plant deze soorten bij voorkeur op een beschutte plaats waar ze zijn beschermd tegen koude, uitdrogende wind. Patiotuinen of binnenplaatsen zijn over het algemeen goed geschikt voor deze soorten. Voor koudere plekken is er een zeer breed assortiment groenblijvende coniferen. 

Maarten Romme

Verkoop & advies

maarten@vdberk.nl
+31 (0) 413 480 421
+31 (0) 6 5706 5754
LinkedIn

Neem contact op
Groenblijvende Bomen 11
Groenblijvende Bomen 13
Groenblijvende Bomen 15
Groenblijvende Bomen 14
Groenblijvende Bomen 17-1-1
Groenblijvende Bomen 20
Ilex Aquifolium Jc Van Tol
Quercus Ilex
Quercus Suber
Quercus Turneri Pseudoturneri

Rhododendrons: perfecte, onderhoudsvriendelijke groenblijvers

De toepassing van rhododendrons in tuinen, maar ook in publieksruimten, kent vele voordelen. Ze geven het hele jaar door een groen beeld (m.u.v. de azalea typen) en een duidelijk vorm aan de groene structuur. Ze zijn geschikt voor vakbeplanting en doordat ze het hele jaar groen zijn, krijgt onkruid nauwelijks een kans en geven ze geen bladafval in de herfst. Dat maakt ze zeer onderhoudsvriendelijk. Rhododendrons zijn ook breed toepasbaar want ze verdragen schaduw en zijn veel beter resistent tegen vorst dan de meeste andere groenblijvers. Ze zijn vormvast, compact, sterk, langlevend en heel goed te snoeien.

Bloemenpracht

Allemaal hele praktische argumenten voor de toepassing van rhododendrons, maar het meest attractieve aan deze planten is toch wel de overweldigende bloemenpracht in het voorjaar. Rhododendron is een groot geslacht en er is een enorme verscheidenheid aan bloemkleuren en bloemtekeningen. Er valt dus veel te kiezen. Ook in maten want er zijn soorten die maximaal één meter worden, maar ook typen die 4 tot 5 meter hoog en breed kunnen worden.

Rhododendrons van 70 cm tot 4 meter

De rhododendronkwekerij van Van den Berk kan een enorme variëteit in soorten en maten aanbieden. De struiken variëren van 70 cm tot 400 cm in hoogte en breedte. De goede veengronden in Noord Duitsland leveren, in combinatie met het vakmanschap op deze kwekerij, planten van de allerhoogste kwaliteit. Ze kunnen worden gebruikt als solitair of voor vakbeplanting. Omdat ze mooi compact zijn, leveren ze ook buiten het bloeiseizoen een zeer verzorgd beeld op. De opgeknipte meerstammige rhododendrons zijn perfect te gebruiken als groen solitair element. Ook wanneer ze niet bloeien zijn ze, met hun grillige stamvormen, echte blikvangers.

Bomenvlog: Groenblijvende bomen

De laatste jaren krijgen we steeds meer vraag naar wintergroene loofbomen. Helaas zijn er in ons klimaat niet zo heel veel bomen beschikbaar die hun loof vasthouden in de winter, maar gelukkig hebben we er toch een aantal weten te selecteren en deze laten we jullie graag zien.