Bomen voor de toekomst

Wat is er mooier dan een statige volwassen boom welke zich ten volle heeft kunnen ontwikkelen? Wat ons betreft niet veel. Of zo’n boom nu midden in het landschap, in een park, op een plein of in uw achtertuin staat, hij zal iedere plek allure en karakter geven. Vraagt u zich maar eens af, wanneer u zich op een prettige plek bevindt, hoe dezelfde plek eruit zou zien zonder bomen. Tenzij u zich boven de boomgrens bevindt waarschijnlijk toch een heel stuk minder aantrekkelijk dan met bomen. Bomen zijn onmisbaar voor ons welbehagen en het is niet voor niets dat de stadsparken op mooie dagen vol zitten. Mensen voelen zich prettig in de omgeving van grote bomen. Ze bieden een prachtige aanblik en zorgen voor verkoeling en schaduw op warme dagen. Volwassen bomen zorgen voor een fijne verblijfsplek. De perfecte omgeving om te ontspannen, picknicken, spelen of een praatje te maken. Eigenlijk hebben deze oudjes een uitermate sociale functie.

Duurzaam bomen planten

Zoals wij nu genieten van bomen die de generaties voor ons hebben geplant, kunnen wij toekomstige generaties ook laten genieten van een groene erfenis. Daarvoor is het belangrijk bomen vroegtijdig in nieuwe plannen op te nemen. Niet als opvulling maar als bepalende elementen in de buitenruimte met de daarbij behorende (groei)ruimte. Helaas is dat nog geen garantie voor een lang leven. Ruimtelijke plannen kunnen veranderen waardoor bomen worden belemmerd in hun ontwikkeling, ze kunnen worden getroffen door ziekte of in het ergste geval worden gekapt voordat ze überhaupt volwassen zijn. En hiermee komen we op het duurzaamheidsaspect van groen. Want oude bomen zijn duurzame bomen maar veel bomen die wel de potentie hebben worden niet oud. 

Brenda Swinkels

Hoofd verkoop

brenda@vdberk.nl
+31 (0413) 480 487
+31 (0)6 5115 6108
LinkedIn

Neem contact op
Alternatief
Bomen Voor De Toekomst 2
Bomen Voor De Toekomst 3
Medium Metasequoia Glyptostroboides
Quercus Palustris-241

Waar moet een toekomstboom aan voldoen?

Om een boom duurzaam te laten zijn, in de betekenis dat volgende generaties er plezier aan kunnen beleven, moet aan een aantal randvoorwaarden worden voldaan.

  • Kies om te beginnen een kwaliteitsboom. Een boom die regelmatig is verplant en een gezond wortelgestel heeft kunnen ontwikkelen. Een boom met een goed gevormde kroon welke vakkundig is gesnoeid en begeleid.

  • Kies ook een boom welke duurzaam is gekweekt. Het gaat tenslotte om een groene erfenis. Bovendien zijn duurzaam gekweekte bomen beter bestand tegen invloeden van buitenaf omdat ze een hogere natuurlijke weerstand tegen ziekten en plagen hebben opgebouwd.

  • Kies een boom welke geschikt is voor de omstandigheden op de standplaats. Denk daarbij niet alleen aan de grondsoort maar ook aan factoren als wind, vorst, verharding, vochtigheid.

  • Kies een soort welke de potentie heeft om oud te worden. In principe zijn dit de wat langzame groeiers. Deze maken kleinere cellen welke beter afharden. Het kernhout in de boom is daardoor harder en bestendiger.

  • Geef de boom een standplaats waarbij deze, ondergronds en bovengronds, voldoende ruimte heeft. Houd er rekening mee dat een boom van de eerste grootte ondergronds ongeveer één m3 per groei-jaar nodig heeft.

  • Zorg voor een vakkundige aanplant van de boom. De standplaats moet vooraf worden beoordeeld en de grond zo nodig verbeterd. De bomen moeten worden voorzien van een passende verankering.

  • Zorg de eerste jaren voor goede begeleidingssnoei voor de vorming van een mooie evenwichtige kroon. De noodzaak van begeleidingssnoei kan men ook vermijden door een grotere maat boom te planten waarbij de uiteindelijke kroon al op de kwekerij is gevormd.

Diversiteit enorm belangrijk bij planten van bomen

Daarnaast zijn er natuurlijk nog legio factoren waar we geen invloed op hebben. Niemand weet precies hoe en in welk tempo klimaatveranderingen zich zullen voltrekken. We hebben wel een idee van de effecten en de invloed daarvan op bomen. We weten ook van een aantal soorten dat deze daar op dit moment beter tegen bestand zijn, maar er zijn nog veel onzekerheden. Zo weten we niet met welke ziektes en plagen we in de toekomst nog te maken zullen krijgen en of de bomen die nu sterk lijken dat in de toekomst ook nog zullen zijn. Deze onzekerheden kunnen we op dit moment alleen beantwoorden met biodiversiteit in aanplant. Door veel verschillende soorten aan te planten voorkomen we kaalslag door uitval van enorme populaties bomen en verkleinen we de infectiedruk. Wanneer we daarbij rekening houden met bovengenoemde voorwaarden creëren we in ieder geval goede condities voor de ontwikkeling van toekomstbomen.