Bomen voor kustgebieden, deze soorten zijn geschikt

Kustgebieden hebben een bijzonder klimaat: er valt minder regen dan in het binnenland, de zon schijnt er meer uren en de wind is er meestal krachtiger, met forse uithalen naar boven. Het zout dat met de zeewind wordt aangevoerd, zorgt er bovendien voor dat bomen sneller uitdrogen. Bomen aan de kust moeten daarom allereerst windbestendig, droogtetolerant en ongevoelig voor zout zijn. Als extra complicerende factor komt daar nog bij dat de bodem vaak schraal en droog is. Bomen moeten diep kunnen wortelen om zich goed te verankeren én het benodigde water uit de grond te kunnen halen. Gelukkig zijn er bomen die dit prima kunnen en goed aan de kust gedijen. Als gevolg van de wind worden bomen in kustgebieden wel minder hoog dan soortgenoten in het binnenland en ook de kroon kan afwijkend zijn. Vlak bij de kust, in open duingebieden, zijn de kronen doorgaans niet symmetrisch en is de meest voorkomende windrichting terug te vinden in de kroonvorm.

Thieu Pije

Verkoop & advies Nederland

Thieu@vdberk.nl
+31 (0)413 480 485
+31 (0)6 5317 8265
LinkedIn

Neem contact op
Bomen Voor Kustgebieden 3
Bomen Voor Kustgebieden 5
Kustgebieden 13
Bomen Voor Kustgebieden 4

Geschikte soorten voor aan zee

Bomen met harde bladeren en grijsbladige bomen doen het goed aan de kust. Denk bijvoorbeeld aan Hippophae en Elaeagnus maar ook de ratelpopulier kan aan de kust goed groeien. Veel lindes zijn ook bestand tegen zeewind maar deze vragen wel iets meer van de bodem. Die mag niet te arm zijn. Verder zijn bijna alle dennen geschikt voor kustgebieden, waarbij Pinus sylvestris de meest voorkomende is. Deze boom kan op de meest arme gronden nog goed groeien en heeft het vermogen om zich met zijn wortels stevig vast te zetten in de grond. Daardoor kan de grove den stormen komend van zee goed het hoofd bieden.

Een bijzondere Pinussoort om toe te passen aan de kust is Pinus parviflora ‘Glauca’. Deze cultivar wordt niet zo hoog, maar kan wel breed uitgroeien. ‘Glauca’ heeft een grillige groei en blauwgrijze naalden: een fraaie boom om als solitair te planten in tuinen aan de kust. Ook Pinus nigra subsp. nigra is mooi toe te passen in particuliere tuinen. Deze soort heeft heel lange donkergroene naalden en is ook verkrijgbaar als meerstammige boom. De genoemde bomen zijn voorbeelden met er is meer. Ga naar de Bomenfilter om alle bomen voor kustgebieden te bekijken.

BomenVlog: bomen voor kustgebieden

Welke bomen zijn geschikt voor kustgebieden? Johan van den Berk neemt de kijker in deze vlog mee op pad naar de provincie Zeeland. Hier bezoekt hij enkele projecten en verteld meer over de boomsoorten die beter bestemd zijn tegen de zilte zeewind, hardere kleigrond en overige kenmerkende "kustgebied-eigenschappen"

Bomen voor zeeklei

Achter de kust zijn hier en daar ook gebieden met zware kleigrond te vinden. Hier gelden weer andere criteria dan voor bomen op schrale zandgrond. Van droogte zullen bomen hier minder te vrezen hebben maar niet iedere boom is geschikt voor op zware klei. Bepalend is het zuurstofgehalte in de bodem. Als dat in orde is kunnen bomen die geschikt zijn voor kleigrond én bestand zijn tegen zoute wind hier een plek vinden.