Bomen voor smalle straten? Deze soorten zijn geschikt.

Een bekend probleem voor veel beleidsmakers, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten: naast alle bebouwing moet groen ook een plaats krijgen, maar veel ruimte daarvoor is er niet. Een uitdaging om dan een mooie oplossing te vinden, maar die zijn er wel. Wij hebben op onze percelen een groot assortiment bomen die geschikt zijn voor smalle straten en andere kleine profielen. Bomen die boven-, en vaak ook ondergronds, minder veeleisend zijn en zich daardoor op langere termijn gezond kunnen blijven ontwikkelen.

Bomen in smalle straten

De inrichting van een project met een beperkte ruimte voor groen vraagt om goed doordachte oplossingen. De schaarse ruimte zal optimaal moeten worden gebruikt om toch een groen beeld te kunnen creëren. Groeiplaatsen behoeven hierbij extra aandacht: de zuurstof- en waterhuishouding moeten worden getoetst en geschikt worden gemaakt voor bomen. De keuze van de boom speelt ook een rol, sommige soorten kunnen de condities in de stedelijk gebied beter het hoofd bieden dan andere. Daarnaast zijn als eerste kroonvorm en bestrating van belang. Kies een smalle kroonvorm en een soort die verharding verdraagt. Vervolgens zijn er nog een heel aantal esthetische keuzes te maken: bloei, herfstkleur, bladvorm en kleur dragen bij aan het eindbeeld. Mooie elementen voor landschapsarchitecten en ontwerpers om vorm te geven aan hun visie op het project. Met behulp van de bomenfilter zijn de juiste bomen te vinden.
Wanneer groeiplaats en boom beide aan de juiste criteria voldoen, is het mogelijk ook op moeilijke plekken tot succesvol groen te komen. Dat vraagt van alle partijen enige inspanning maar de juiste boom op de juiste (groei)plaats is een duurzame investering in groen, waar ook de volgende generatie plezier van heeft!

Rob Linkels

Verkoop & advies (Nederland, Spanje)

rob@vdberk.nl
+31 (0)413 480 499
+31 (0)6 1029 1538
LinkedIn

Neem contact op
Bomen Smalle Straten 2
Kirchberg-luxemburg- 4-1
Knotplatanen Weesp-1
Valkenburg-ad-geul- 7
Ville-de-angers- 4

Zuilvormige bomen zijn heel geschikt

Stadsbomen die geschikt zijn voor smalle straten hebben van nature een smalle opgaande kroonvorm, waardoor ze hun natuurlijke habitus ook op termijn kunnen behouden. Er zijn zuilbomen die niet breder dan 3 meter worden, maar door hun hoogte toch goed bijdragen aan het groene beeld. Deze cultivars hoeven nauwelijks te worden gesnoeid en zijn met het oog op beheerkosten ook interessant. Van vele hoofdsoorten bestaan zuilvormige varianten.

Vorm- en leibomen vragen weinig ruimte

Zijn de gewenste bomen beeldbepalend en spelen beheerkosten een minder grote rol? Dan zijn er mooie oplossingen te bedenken met vorm- en leibomen. Deze kunnen bijzonder goed worden gebruikt om zichtlijnen te markeren of om het verkeer te begeleiden. Sommige leibomen of schermvormen kunnen ook direct tegen een gevel worden geplant waardoor ze nauwelijks ruimte vragen. De leilinde is de bekendste in de serie maar denk ook eens aan leifruit of schermen op stam van b.v. Carpinus of Liquidambar.

Bomen van de derde grootte met extra sierwaarde

Graag een boom met een rijke bloei of bijvoorbeeld een mooie herfstkleur? Zoek dan in de range van bomen tot 6 of maximaal 8 meter naar soorten en cultivars met de gewenste sierwaarde en een opwaardse groei. In de kleinste categorie bomen zijn veel mooi bloeiende soorten. Sierappels, sierkersen, krentenboompjes of magnolia’s kunnen een straat goed opfleuren.