Bomen voor speelpleinen

Bomen zijn onmisbare elementen in de leefomgeving en zeker in speelgebieden van kinderen zijn bomen van grote waarde. Behalve de bekende ruimtelijke kwaliteiten en milieuwaarden, kunnen bomen, wanneer goed toegepast, ook nog andere functies bekleden. Ze bieden speelmogelijkheden, doen een beroep op de creativiteit en laten kinderen kennis maken met de natuur.

Download onze folder en ontdek de verschillende mogelijkheden van speelbomen.

Speelbomen

In grote, laagvertakte bomen kun je klimmen. Dan moet je wel een wat ouder stevig exemplaar planten of een aantal jaren geduld hebben totdat de takken zijn uitgegroeid tot dikke armen. Klimbomen hebben, behalve lage takken, bij voorkeur ook een enigszins verticale takstand. Treurbomen zijn ideaal om je onder te verstoppen. Sommige soorten hebben takken tot op de grond en vormen zo een natuurlijke schuilplaats. Om sommige knotbomen kun je perfect een tent of hut heen bouwen. De takken boven de knot fungeren als steun voor de planken of als aanknooppunt voor de tentdoeken.

Jan van Kempen

Verkoop & Advies Nederland

vankempen@vdberk.nl
+31 (0)413 480 486
+31 (0)6 2024 7390
LinkedIn

Neem contact op
Klimboom
Speelbomen - Hangen2
Speelboom-Fagus Sylvatica Black Swan
Speelboom Prunus Yedoensis Shidare-yoshino
Speelboom Quercus Palustris

Bomen en creativiteit

Sommige bomen bieden met hun vruchten, bladeren of twijgen knutselmogelijkheden. In de herfst kunnen werkstukken worden gemaakt van bv. kastanjes, nadat iedereen die eerst buiten heeft geraapt. Ook met takken is veel te doen. In dat geval moet er wel een boom worden gekozen die goed bestand is tegen snoei en weer snel nieuwe takken maakt.

Bomen en educatie

Bepaalde boomsoorten laten zich vanuit zaad of stek eenvoudig vermeerderen. Daarmee kunnen kinderen een eigen boompje opkweken en kunnen ze veel leren over hoe gewassen groeien. Weer andere soorten hebben vruchten die je kunt eten of waar je sap van kunt maken. Veel bomen zijn ook voedselleverancier voor bijen, vlinders en andere bestuivers. Bomen bieden veel lesmateriaal.

Download onze folder

Download onze folder en ontdek de verschillende mogelijkheden van speelbomen voor uw project.

Download onze folder