Druipvrije Tilia's

Lindes zijn goede stadsbomen met een grote biodiversiteitswaarde, die daarbij ook goed klimaatbestendig zijn. Ze worden daarom veel toegepast in de bebouwde omgeving maar de lindebladluis, die voorkomt op veel Tilia soorten, kan problemen geven. De plakkerige honingdauw die de luizen afscheiden, veroorzaakt overlast wanneer die op geparkeerde auto's of straatmeubilair terecht komt. Gelukkig bestaan er ook een aantal lindesoorten die resistent zijn tegen luizen.

De beste druipvrije lindes

Een goede soortkeuze is de beste garantie om overlast door bladluis en de vorming van roetdauw te voorkomen. Speciaal voor inrichters van de openbare ruimte hebben wij onze ervaringen met verschillende Tilia’s in gebundeld en een lijst samengesteld van soorten die in de meeste omstandigheden ongevoelig zijn voor luis.  

Welke problemen geeft de bladluis?

De bladluis overwintert op de twijgen en rond de knoppen. In de lente worden de vrouwelijke luizen geboren en vooral bij afwisselende droge en natte perioden kan de populatie razendsnel toenemen. De luis voedt zich met het vocht uit de bladeren. Overtollig vocht (honingdauw) scheiden ze uit en veroorzaakt een plakkerige substantie, waardoor de boom en alles wat direct bij de boom staat gaat plakken. Deze plakkerige substantie is ook de voedingsbodem voor roetdauw schimmel. Deze roetdauw vormt een laagje op het blad, wat het zonlicht weghoudt. Hierdoor wordt de lange termijn-groei verminderd en zal het blad afsterven.

Kun je aantasting door bladluis voorkomen?

Het kan zijn dat redelijk resistente soorten toch geplaagd worden door bladluis. Dat heeft bijna altijd met de groeiomstandigheden te maken, want als een boom op een slechte standplaats staat, is hij altijd gevoelig voor ziekten en plagen. In de strijd tegen bladluis is het dus van belang de linde goede groeiomstandigheden mee te geven. Tilia vraagt een luchtige bodem, niet te nat en een goede zoninval.

Thieu Pije

Verkoop & advies Nederland

Thieu@vdberk.nl
+31 (0)413 480 485
+31 (0)6 5317 8265
LinkedIn

Neem contact op
Tilia Americana Neglect 3 1
Tilia Henryana-s
Tilia Cordata Savaria 1
Tilia Mongolica Buda 1
Medium Tilia Heterophylla Prestige

Tilia tomentosa cultivars.

De zilverlinde is door zijn harige blad resistent voor aantasting door luis. De cultivars, die wat uniformer groeien dan de soort, zijn heel geschikt voor lanen en brede straten omdat deze verharding goed verdragen. Net als alle Tilia´s is Tilia tomentosa een goede bijenboom. De boom bloeit in juni met bleekgele tuilen met bloemen. De bloemen geuren sterk en leveren een rijke dracht voor bijen en andere bestuivers.  De zilverlinde kan goed tegen droogte en is daardoor een geschikte boom voor de stad van de toekomst.

Tilia x flavescens 'Glenleven'

Deze uit Canada afkomstige cultivar van Tilia x flavescens, groeit de eerste jaren erg hard maar naarmate hij ouder wordt neemt de groeikracht wat af. De boom bereikt een hoogte van 18 tot 25 meter en een breedte van ongeveer 15 meter. Tilia x flavescens 'Glenleven' is geschikt voor alle grondsoorten en goed bestand tegen de warmte van de stedelijk omgeving. ‘Glenleven’ is zeer geschikt voor lanen en brede straten en blijft tot laat in de zomer mooi groen. In de herfst blijft het blad ook lang aan de boom hangen.

Tilia (americana) ‘Neglect’

Deze linde is rond 1990 bij Van den Berk Boomkwekerijen in cultuur genomen. Het is een forse boom die 25 tot 30 meter hoog kan worden. De kroon is eirond evenals het blad wat 15 tot 22 centimeter lang is en donkergroen van kleur. Tilia (americana)´Neglect´ is een weinig eisende boom maar houdt niet van erg droge grond. Deze linde heeft geen last van bladluis.

Tilia mandshurica

Dit is een grote linde met een kroon die circa 20 meter hoog kan worden. Het blad is zeer variabel in grootte: van 6 tot 20 centimeter. De bladeren zijn heldergroen en aan de onderkant licht zilvergrijs en behaard.  Je kunt het beschouwen als de Aziatische tegenhanger van Tilia tomentosa en deze linde is ook resistent tegen bladluis.

Bomenvlog: Druipvrije Tilia's

Lindes zijn goede stadsbomen met een grote biodiversiteitswaarde, die daarbij ook goed klimaatbestendig zijn. Ze worden daarom veel toegepast in de bebouwde omgeving maar de lindebladluis, die voorkomt op veel Tilia soorten, kan problemen geven. De plakkerige honingdauw die de luizen afscheiden, veroorzaakt overlast wanneer die op geparkeerde auto's of straatmeubilair terecht komt. Gelukkig bestaan er ook een aantal lindesoorten die resistent zijn tegen luizen. Johan laat in deze vlog een aantal soorten zien.

Tilia heterophylla 'Prestige'

Deze cultivar komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en wordt 12 tot 15 meter hoog. Het blad is groot,  eirond en  glanzend donkergroen. Deze linde is te vergelijken met Tilia americana-soorten als het gaat om de grootte van het blad en de flinke groei, maar uiteindelijk blijft de kroon smaller: bij een hoogte van  15 meter zal de kroon ongeveer 6 meter breed zijn. Het is een geschikte laan- en straatboom, toepasbaar in alle grondsoorten en met een goede windbestendigheid. Tilia heterophyla ‘Prestige’ is, ondanks zijn introductie in 1976, nog tamelijk onbekend. Van den Berk Boomkwekerijen is in 2008 gestart met de veredeling. Vanwege de goede kwaliteiten van de boom worden er  jaarlijks nieuwe partijen van opgeplant.

Tilia cordata 'Savaria'

Dit is een Hongaarse selectie van de winterlinde, of kleinbladige linde. Het is een gezonde boom met een uniforme kroon. Tilia cordata 'Savaria' bereikt een hoogte tot circa 20 meter en wordt uiteindelijk maximaal 10 meter breed. In juni en juli bloeit de boom en de bloemen geuren sterk. Tilia cordata 'Savaria' is droogte en (zee)wind bestendig. Het blad is steviger en dikker dan dat van Tilia cordata 'Greenspire' en daardoor ook minder gevoelig voor luis en andere bladaantastingen.

Tilia mongolica ‘Buda’

Nog een Hongaarse selectie. Tilia mongolica ´Buda´ is nog maar kort op de markt, maar zijn eigenschappen zijn veelbelovend. Het is een variëteit van de traag groeiende Tilia mongolica, maar groeit sneller en heeft groter, glanzend blad. De boom vormt een piramidale kroon met sierlijk afhangende bruinrode twijgen. Het blad is grofgetand en donkergroen. Deze linde is zeer goed te gebruiken als laan- en straatboom en is luisvrij.

Tilia henryana

Deze bijzonder sierlijke linde bloeit laat in het seizoen, van juli tot september, en daardoor zeer in trek bij bijen. Van nature komt deze soort voor in centraal China. Hier groeit de boom  vaak als struik of als middelgrote boom tot maximaal 15 meter hoogte. Dat duurt wel lang want Tilia henryana is een langzame groeier. Het blad van Tilia henryana is bijzonder decoratief. Het is dicht bezet met zilverkleurige sterharen en later in het seizoen kleurt het glimmend donkergroen. Tilia henryana is toepasbaar in parken, boombakken, begraafplaatsen, daktuinen en grote/kleine tuinen. Deze boom is absoluut luis-resistent, maar door de langzame groei en de ronde halfopen kroon minder geschikt als laanboom.