't Zand - Brugge

Vanwege de grote rechthoekige vorm van ‘t Zand is dit plein vanuit een ver verleden dé plek voor bijeenkomsten. Het heeft de functie van ontmoetingsplek en bij de grootscheepse renovatie van het plein in 2017-2018 moest deze weer ten volle tot uitdrukking komen. De landschapsarchitecten van WEST 8 en Sweco maakten een alternatief verkeersplan en nieuwe, grote bomen kregen een plek in het ontwerp.

Op ’t zand staan volgens oude kaarten sinds eeuwen bomen, maar vanwege de nieuwe verkeersdoorloop en de ondergrondse parkeergarage was een andere opstelling van de bomen nodig. Bovendien hadden de bomen die de laatste jaren op het plein stonden het slecht; ze hadden slechts 10m2 doorwortelbare grond tot hun beschikking en konden niet verder groeien. Er was simpelweg te weinig groeiruimte voorhanden om deze bomen in de toekomst gezond te houden. In de renovatieplannen is daar lering uit getrokken en het nieuwe ontwerp voorzag in o.a. in grote betonnen profielen op het dak van de parking. Hierin heeft iedere boom 30m3 ondergrondse groeiruimte tot de beschikking. In de betonprofielen zijn plantgaten van 2 meter doorsnede geslepen  en de bakken zijn voorzien van beluchtingsbuizen. Binnenin de bakken zit een ingebouwd bevloeiingssysteem om ze van voldoende water te voorzien. Een enorme verbetering waarmee de nieuwe bomen probleemloos 50 jaar verder kunnen groeien.

Het project is in twee fases gerealiseerd. In totaal zijn er 108 hoogstam en meerstammige bomen door Van den Berk geleverd. Deze zijn door Krinkels geplant en ondergronds verankerd. De plantwerkzaamheden zijn ook in de zomer doorgegaan. Dat was mogelijk omdat de bomen daarvoor in het voorjaar waren geprepareerd en voorzien van een cocoskluit. De komende jaren staan Van den Berk en Krinkels gezamenlijk borg voor controle en nazorg van de bomen.

Op ’t Zand zijn o.a. drie soorten lindes die weinig gevoelig zijn voor bladluis toegepast (zie hieronder).

Maarten Romme

Verkoop & advies

maarten@vdberk.nl
+31 (0) 413 480 421
+31 (0) 6 5706 5754
LinkedIn

Neem contact op
T Zand- Brugge 52
T Zand- Brugge 40
T Zand- Brugge 37
T Zand- Brugge 24
T Zand- Brugge 15
T Zand- Brugge 3 Tilia Tomentosa Szeleste